🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Därför hör Facebook och Twitter hemma i RSS-läsaren

| | | | | | Lästid: 2 minuter (2125 tecken)

Ikoner för Facebook, Twitter och RSS.

RSS-läsare, Facebook och Twitter nämns ibland som tre olika möjligheter för omvärldsbevakning. Men med rätt RSS-läsare finns det också beröringspunkter mellan dem. Både Facebook och Twitter har nämligen vissa egenskaper som en RSS-läsare kan hjälpa till att hantera.

I Facebooks fall är utmaningen algoritmerna som avgör vad du får se när du kollar ditt Facebook-flöde. Eftersom innehållet på Facebook är enormt sker hela tiden en automatisk värdering med målsättningen att välja ut statusuppdateringar och annat som du sannolikt är intresserad av.

För den som vill använda Facebook för omvärldsbevakning kan det här vara ett problem. Sidorna du gillat i researchsyfte lyckas helt enkelt inte slå igenom i konkurrensen med vännernas statusuppdateringar.

I Twitters fall är utmaningen realtidsaspekten. Flödet visas i kronologisk ordning1 och tittar du inte dit vid rätt tillfälle så missar du länken till den intressanta rapporten.

Två av fördelarna med RSS är att en RSS-läsare sparar det du är intresserad av tills dess att du har tid att läsa det. Men Inoreader applicerar de båda egenskaperna på Facebook-sidor och Twitter-konton.

I Inoreader går det nämligen att lägga flöden från Facebook och Twitter sida vid sida med vanliga RSS-flöden. Resultatet är att du inte längre är utlämnad till Facebooks algoritmer för att vara säker på att du ser uppdateringar från dina favoritsidor. Och du är inte heller tvingad att ha järnkoll på Twitter för att inte missa vad som händer där.

Twitter hade för övrigt länge egna RSS-flöden för alla konton, men valde att ta bort dem. Sannolikt av affärsmässiga anledningar. Det finns dock nättjänster som skapar RSS-flöden av Twitter-konton och ger samma funktionalitet som finns i Inoreader till vilken RSS-läsare som helst. Ett exempel är TwitRSS.

Ett annat sätt att få överblick över Twitter-flödet är att använda Nuzzel eller att skapa listor.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]


  1. Det här är dock på väg att förändras. Twitter utvecklar en egen rankingsalgoritm.